Разбери повече за символиката на цветята с TBI Buy.

Говориш ли езика на цветята? Кои цветя символизират любов, надежда, загуба или късмет? Независимо дали избираш цветя за подарък, празник или за градина, обърни се към специалист, защото всяко цвете има значение или своите скрити такива.

Символиката на цветята е призната от векове в много страни от Европа и Азия. Те играят голяма роля във вълнуващите произведения на Шекспир дори. Митологиите, фолклорът, сонетите и пиесите на древните гърци, римляни, египтяни и китайци са пълни със символи на цветя и растения и това никак не е случайно. Почти всяко чувство, може да бъде изразено с цвете. Портокаловият цвят, например, означава целомъдрие, чистота и прелест, докато червената хризантема означава „Обичам те“… Виж какви значения носят едни от най-популярните цветя и подправки:

Алое Привързаност, също и скръб
Амарилис Гордост
Босилек Добри пожелания
Бегония Внимавай
Калия Красота
Детелина Мисли за мен
Нарцис Поздрави, силна любов
Маргарита Невинност, лоялна любов, никога няма да кажа
Гардения Тайна любов
Мушкато Глупост
Хибискус Деликатна красота
Зюмбюл Спорт, игра
Хортензии Благодаря за разбирането, безсърдечие
Ирис Вяра, доверие, мъдрост
Жасмин Сладка любов
Лавандула Недоверие
Люляк Радост от младостта
Лилия Девственост, чистота
Мента Добродетели
Теменужка Мисли
Божур Срамежливост
Червена роза Обичам те
Слънчоглед Обожание
Мащерка Кураж
Лале Страст
Виолетка Внимание, скромност вярност
Розмарин Спомен
Мак Утеха
Латинка Патриотизъм
Карамфил Ревност

Поради многото вариации на цветовете при някои видове, можем да тълкуваме едно и също цвете по различен начин. Някои растения, като рози, макове и лилии, изразяват широк спектър от емоции въз основа на техния цвят. Например всички значения на различно оцветените карамфили: Розовото означава „никога няма да те забравя“, червено казва „сърцето ме боли за теб“, лилавото издава капризност, бялото е за „сладките и прекрасните“, а жълтото изразява романтично отхвърляне. По същия начин бяла теменужка означава „невинност“ докато лилавата казва „влюбен съм в теб“. Червена роза се използвана за открито изразяване на любовни чувства, а червеното лале е признание в любов. Калата се тълкува като „великолепна красота“, а детелината казва „мисли за мен“. Всички добре познаваме значенията и на „царицата нa цветята“ – розата.  Червената роза символизира любов и желание, бялата – чистота, невинност, ново начало. Тъмно червената роза – траур, а розовата – благодат, щастие и нежност. Жълтата роза от своя страна е символ на ревност и изневяра, а оранжевата – на желание и ентусиазъм. Лавандуловата роза е символ на спонтанна любов и любов от пръв поглед, а кораловата на приятелство, скромност и симпатия. Внимавай следващия път когато избираш цветя за подарък! Ако човекът на когото ги подаряваш познава добре езика на цветята, може да разчете твоя жест по различен начин.

Обърни се към нашите партньори от бутик за цветя Milenium, бутик за цветя Анжели или TOP FLOWERS, които ще се погрижат да направиш най-добрия избор за твоя подарък или повод при това изгодно – с бонус точки от TBI Buy.